Sunday, January 17, 2010

Dialog sekeping hati....

bagaimana inginku ungkap sekeping hati....
Ada sayu...ada ragu...dalam kecamuknya...
serpihan kaca dari dua teluk peperangan...
Terlihat bak permata anggun...
jatuhnya santun penuh berkisah...

Alunkan...alunkan terus melodi jiwa...
kala angin sepoi..kala bulan penuh...
Kala hujan renyai....
Aku ingin pergi jauh...
Jauh dari mahunya sekeping hati..
Tingi dari langit cita-cita...
basar dari lautan luka..duka..suka...
Biar sepi dari sunyinya sendiri...

Itulah hati..
penuh mahunya tersendiri...
Dudk dijasad biar zikir terus...
Kerna leka itu biarin jasadmu hangus...
Mahu tidak?
Senyumlah hai hati...kerna KasihNya disini....

Friday, April 24, 2009

Tentangku...betulkah?


Menurut Rahsia Tarikh LAhir


01 November 1988



1. Sendiri – Bijak,Natural,bron leader/pemimpin,pandai analisa org,kreatif,banyak ideal baru,berani,berdikari,positif,individualistic,perfectionist,agresif,sentiasa nak menang,keras kepala,ego yg tinggi,sangat dominan didalam perhubungan,dingin,sangat sensitive,expectation yg tinggi,terlalu terus terang,sentiasa rasa betul.

2. Suara – jujur,bersih,lembut,tenang,dengar tapi tidak semestinya buat,memahami,sabar,mudah dibuat kawan atau berkawan,diplomasi,suka bersimpati,boleh dipercayai,mudah memaafkan,pemalu,depressi,terlampau sensitive,jealous yg tinggi,tiada cita-cita,kurang bijak,susah utk membuat keputusan,tidak tetap didalam sesuatu keputusan,emotional.



3. Bakat/Kekuatan – Penyayang,pendamai,analitikal,rakan yg ideal,
Masalah – Tidak mahu maju atau bersuara,tidak mahir butiran kecil,kesunyian
Keinginan – Mahu hubungan sempurna,keharmonian dan kemas.
Potensi kerjaya – Diplomat,kaunselor,rakan niaga.

Berwawasan,berseni,mengembangkan pengetahuan.
Masalah – Elak melampaui batas/terlalu mengharap,tidak praktikal.
Keinginan – Mahu dihargai dan menghargai org.
Potensi kerjaya – Berniaga sehingga jarak jauh.

Kerjaya atau Perniagaan (atau yg berkaitan dengannya)

Perniagaan berasaskan perkhidmatan,minuman,tenaga buruh,agensi pembantu rumah,
Makanan laut,perkapalan,logi,janakuasa air,kafe,pakaian renang,agensi pelancongan,

Agensi insurance,pengurup wang,perdagangan,pertunjukan kebudayaan,pekerja bebas

Warna
Biru Jurujual,peniaga gerai,penapis air,internet,ahli silap mata,stesen TV,penyampai berita,
Hitam wartawan,posmen,pemandu,nelayan,ahli matematik,ahli falsafah,diplomat.


Huraian terperinci perwatakan saya (kunun2)


· Dua adalah symbol kpd dua perkara,dua situasi,dua benda,dua pilihan yg mana anda perlu membuat keputusan utk memilih salah satu darinya.Tetapi kadang2 utk membuat pilihan menyebabkan anda mudah bingung(coufuse) utk membuat keputusan.
· Anda mempunyai kebijaksanaan dgn ideal yg bernas tetapi tidak dpt mempercayai kebolehan diri sendiri.
· Tidak dpt membuat keputusan yg muktamad adalah sekutu kuat nombor dua ini.
· Anda adalah pembantu yg bagus,kwn yg ideal,pengikut yg baik atau pekerja yg bagus.Disebabkan itu,adalah bagus sekiranya anda mengikuti jejak langkah dibelakang org lain dan belajar dari kesilapan mereka daripada anda meneroka jalan baru yg tak pernah ditempuh.
· Situasi tidak harmoni,tidak aman atau tidak tenang amat mengangu emosi anda disebabkan itu anda akan mengelakkan diri dari situasi yg tegang utk memilihara ketenangan dan kedamaian.
· Sikap anda yg mengambil berat dan memahami membuatkan anda mempunyai kawan2 yg amat anda hargai.
· Dua perkara yg membuat anda mudah mencapai apa yg anda inginkan adalah dgn diplomasi dan kebijaksanaan.
· Kunci kejayaan anda juga adalah apabila anda berkerjasama dgn org lain yg memberikan anda halatuju atau arahan.
· Adalah bagus jika anda tidak mencuba idea baru anda sendiri dalam melakukan sesuatu atau cuba membuat perniagaan anda sendiri tanpa ada contoh yg baik utk diikuti.
· Nombor dua ini biasanya penyayang,pemaaf dan lembut hati ini membuatkan anda adalah teman yg sempurna.
· Seandainya ada pertikaian atau masalah didalam perhubungan atau perkahwinan anda biasanya akan berkorban perasaan atau mengalah utk mengatasinya.
· Nombor ini biasanya mempunyai hati “kewanitaan”
· Anda seorang yg patuh,suka mengikut gerak hati dan tidak suka bersendirian tetapi sanggup utk bersendirian sekiranya hubungan yg terjalin itu tidak serasi.
· Anda suka menolong dan suka membuat sesuatu kerja utk org lain.
· Anda juga selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan org lain tanpa mengambil kira dirinya sendiri.
· Oleh kerana anda adalah seorang yg baik,lembut hati,suka melayan org lain,kadang kala anda tidak tahu mengatakan “tidak” kepada org lain.
· Secaranya negatifnya didalam usaha anda utk mengembirakan hati org lain,keputusan anda mudah dipengaruhi oleh org lain.
· Anda juga boleh menjadi emosi tidak menentu dan sangat sensitive yg boleh juga membuatkan anda dikawal oleh org lain.

My favourite creature.....


Killer whale....the body is like rubber hihi...so intelligent

Wanna see the same magicle scenery? Go to Aquaria KLCC. I went there twice and still wanna go there again!


They're so friendly...



My dear dolphin and mr spongebob:-)




Bottlenose dolphins.......





hihih comel kan.....sy suka....













video








Why do I love dolphins so much?








Cute...








Brilliant...








Manja........








Kuat cemburu macam saya hahah

Thursday, April 23, 2009

Sape nak berhenti merokok???Baca2


Power of mind- Golden Key to quit smoking

Your mind is the most powerful ‘designed machine’ that may redirect and reconstruct your personality upon any grounds. If you say you want to stop smoking, you can! Dr Garrey Smalley in his book Change Your Heart, ‘Change Your Life: How Changing What You Believe Will Give You the Great Life You've Always Wanted ‘ elaborated on how your mind can help you to work out things you desired the most. Which means, the chances for you to make a giant big change in your life are beforehand! It is all up to you!

The question you might ask than is…how? What are the rules and plans that I need to work on to transform everything that has been my ‘bread and butter’ all this while? Have no worry at all because I’m going to share with you a few simple tips to modify and reconstruct your belief system to be more positive towards refraining yourself from smoking.

1.Choose to quit NOW!!
Don’t get nervous first. Get the picture that life is about making choices. Like it or not, you still have to do it. Smart people will always choose the path of success. It doesn’t count if it may work or not in future. But risking your life for an undoubtedly ‘failure’ path that will indisputably bring catastrophe is unwise indeed. Have you ever watch the movie ‘The Great Debaters’ directed by Denzel Washington that says, ‘The time for change… is always and always RIGHT NOW!’. I remind you again that this is all in you mind. According to Prof Albert Allis, a psychologist, human beings are victims of their own irrational beliefs. So do not be one.

2.Change your ‘relationship’ with Mr. Smoking

Something that ruins you, and worse, KILL YOU is nothing more than an ultimate foe that you have to vanish away a.s.a.p. This thought is highly important especially for ‘Heavy’ smokers who have made in convenience the presence of cigarettes as their company of sorrow, frustration, depression and etc. The first step of changing your mindset towards ‘quit smoking’ will never complete if you still favor the convenience and presence of cigarettes as your daily habit.

3. Acquire knowledge and support

To complete the total reverse of your post-smoker mindset, you need to acquire as much knowledge as possible about smoking and its danger. Perhaps you have done it so many times and felt overloaded with information about it, and still it doesn’t change anything. But believe me, as you find more and more about how to quit smoking and the danger that it may caused to your body, you will reinforce your determination to quit and before you knew it, you have already stopped on ease. To enhance you efforts, get support from friends, family or maybe you can join a forum on the net to share thoughts and get information from other smokers who have experienced the same situation.

Rahsia hati....


Kupendamkan rasa hati....

Tatkala mendengar kata darimu...

Airmata berlinang ....menerpa degup jantung....

memintas gerak nadi...


Teringat masa-masa dulu....kala masih tersenyum walau diluka...

Kala masih ketawa walau ditebak amarahmu...

Apa aku masih tidak mengerti...?Dia itu tidak mahu dirapati....Jauhi..terus...Jangan dekati!

Nanti kau terluka lagi......


Tapi hati ini kasih duhai hati....

Tapi jiwa ini tulus duhai jiwa....

tapi degup nadi ...helaan nafas ini bisa masih sabar duhai kasih....


Tapi ....Tapi....sekujur badan ini lemah...makin longlai...duhai cinta......


Aku teringin kehangatan kasih itu milikku...

Aku ingin tawa ria si ratu itu kernaku....

Aku ingin melihat dia diawanan kala mereka khabarkan tentangku...


Kerana dalam darah semerah saga ini punya dia...

Aku ini darinya ...dari asalnya sekujur tubuh terkongsi....

Sama derita ..sama tawa ...sama berharap....

Lahirku t andanya dialamatkan terus ke dua kasih yang termeterai .....

Atas nama cinta....


21 tahun hai ratu...betapa teganya binaan penuh duri dan kaca2 halus itu...

Habis robek sedikit-sedikit sekujur tubuhku...

Kali terakhir aku menempuhnya lagi,,,,tersiat-siat kulitku dek kaca-kaca yang besar mengucap salam....mengalukanku....

Izinku persembahkan rahsia hati hai ratu....Kerana aku janji...

janji yang kusimpan di-angka 21 ini...

Biar seteruk mana robeknya....rahsia hati ini akanku persembahkan jua dihadapanmu...

Biar aku akhirnya rebah...tapi tangan-tangan yang tak berdaya ini akan terus tegar...


Inilah rahsia hatiku hai ratuku...Ibuku....Aku sangat-sangat mengasihimu..

Dari dunia ssampai akhirat...




Monday, April 20, 2009

Have you watch 'Jangan Tegur'???

Pendapat saya bila menonton filem ni..hmmmmmm (panjang tuh haha...)

Mula2 sy ucapkan tahniah pada produksi filem ini kerana punya inisiatif yg bagus buat industri perfileman Malaysia.

Filem seram yang mengisahkan tentang seorng wanita yg baru sedar dari koma, mula dapat melihat bayangn2 dari dunia lain. dan akhirnya menyelesaikan misteri kehilangan seorang gadis bernama Baizura. Lakonan mantap Piere Andre dan Julia Ziegler.

Kronologi pengamatan saya untuk filem ini....

Penceritaan

Hmm sebijik macam masa tengok filem congkak dulu. Permulaannya amatla mengagumkan. Dengan sound dan setting yang mantap walaupun macam dah biasa tengok tapi memang betul2 meremang bulu roma. Hmm nak tulis ke ek pasal apa yg seram tu...seram pula malam2 ni..hihi...Hmm flow cerita agak slow..tapi takpe je..sebab starting dia amatlah hebat! Saya yang penakut ni tutup mata jela haha! kagum-kagum.

Tapi...................

Bila dah sampai tiba2 plotting dia nak merge antara 'Baizura' dan 'Natasya' (Julia Ziegler), hmm agak longgar sikit, tapi ok la...mula2 bole la terima juga. Kita dapat agak la plotting tu akan temukan dua watak dari dunia yang berbeza...(macam citer lain juga la cam konon2 hantu tu nak bagitau something)

Begitulah saje flownya...agak slow dan plotting dia hmm agak longgar bila nak connected to one another. Saya bukan kata tidak bagus...cuma agak longgar. Saya sendiri terdengar para penonton kata ceritanya macam sekejap. bagi yang belum menonton filem ni..hmm kalau anda nak tahu, memang mcm pendek..sebab citer dia macam terlalulah senang..dan bila habis tu...kita ada perasaan macam cerita tu dihabiskan secara tergesa2

Hmm moral value pun amatla kurang. kalaulah ada team produksi yang terbaca komen ni, hmm take note la ye. Cuba lihat mana2 filem lain yang hebat2...walaupun simple..tapi bila ada mesej berharga yang disampaikan, org akan tengok dan hargai filem tu. recent example 'Slumdog Millionnaire'. Citer lama2 cam hmm 'Children of Heaven'. Sempoi sngt. tapi mesejnya jelas!

Costume

Hmm my professional advice, be more sensitive untuk tutup aurat (bagi yg wanita) sebab kita perlu jaga sensitiviti agama dan adat. Memang benda2 macam tu nampak remeh dimata kasar. tapi sebenarnya kalau sume tu lebih dijaga, filem ni akan lebih laris lagi...sebab dia klasifikasi 'U' kan? So, ibu bapa pun takde la macam hesitant nak bawa keluarga dan anak2

hantu dia?
hihih okla ...seram juga.tapi masa Julia kena rasuk tu..macam X-men sikit hehe warna biru.

Cast

I think pelakon dia takde masalah sngt. Okla. Cuma skrip je kena be much serious and critical.Pelakon malaysia ok sebenarnya.

Tapi komen personal untuk Piere Andre, u have problem with ur diction. Skrip yg dibawa oleh watak anda amatla penting untuk penonton dengar. Dekat 10 org cam terpinga2 sebab ckp laju sngt huhu...

okla tujekot...moga filem2 akn dtg baik lagi. Sy akn terus menyokong Industri Perfileman kita selagi ada yg masih bersungguh2 untuk berkarya !

Sunday, April 19, 2009

Happy Birthday Ibtisam!!!

Assalamualaikum hai everyone!

Hari ini hari lahir blog Ibtisam World yang pertama!!! waaaa so glad...I'll be posting the whole great things yang saya lihat dimuka bumi , diluar bumi dan diselruh galaksi ini!!!! Have fun reading it and feel free to give your comments. bye!!